fbpx

Akiknek segíthettem

Győry Attila

Győry Attila

"Hogyan is tudnám Zitát legjobban jellemezni? Egy emberről, akit jól ismerek, ha rá gondolok, mindig bevillan egy kép. Zitáról egy tájkép, a szavannák messzi belátható tág tere, szikrázó kék égboltja, zöldellő facsoportjai, a nagy esőzések után kivirágzó vidéke, szélfútta csillogó tavak madárrajokkal, gazellák, zebrák csapatai. A tájat egy út szeli keresztül, ami kanyarogva vezet át a messzi hegyekig. Miért ez a kép? Tágas tér. Zitának éltető eleme a szabadság, nyitott és átlátható. Azt teszi, amit szeret, amit szeret, abban hisz, amiben hisz, azért él. Szél. Néha viharos. Frissességet hoz, feszíti a vitorlákat, olykor fákat dönt. Ő már csak ilyen. Ezzel együtt szerethető :) Fontos az út, ami a cél felé visz. Zitának vannak céljai és biztos vagyok benne, hogy jó úton halad. Az eső. Éltető vizet hoz a földnek. Zitában élet van, energia és ez másokra is jó hatással van.

Zitának van egy tulajdonsága, ami az első találkozásunkkor rögtön átjött: a természetessége. Mindig önmagát adja, ha jó napja van, ha rossz. Nincs manír, nincs betanult szerep, színielőadás. Őszinte. Mi az amit egy baráttól elvársz? Hogy mindig „kellemes” legyen, vagy figyelmesen meghallgasson és elmondja, amit gondol, azt is, amit nem szeretnél hallani? Azt gondolom, egy jó baráttól az utóbbit. Hippokratész mondta: „Ha nem vagy kész arra, hogy változtass az életeden, nem lehet segíteni rajtad.” Zita ismeri ezt az igazságot. Jól hallgat. Nem csak a fülével. És elmondja Neked, amit gondol, amit érez. Kimondja az igazságot, ami ahhoz kell, hogy elindulj. Önmagad megismerése, és talán éppen a gyógyulás útján. Ilyennek ismerem őt."
Dósa Szabina

Dósa Szabina

Zitával egy nehéz élethelyzetben találkoztam, amikor egyszerre több „gombolyagot” kellett kibogoznom, helyre tennem az életemben. Döntések sorozata előtt álltam, melyek nyomasztottak és megnehezítették a napjaimat. Az egyik legfontosabb a karrierutam rendezése volt. Több éve kerestem már a helyemet, és egy jó ideje megfogalmazódott már bennem a váltás gondolata, de nem mertem lépni, dönteni a saját sorsom felett. Elmentem Zitához karrier-tanácsadásra, ahol azt próbáltuk megkeresni, hogy mik az erősségeim, mik azok a dolgok, amiket szívesen csinálok, amikben örömömet lelem. Zitával folytatott beszélgetéseink után (én inkább életvezetési tanácsadásnak mondanám, mint karrier-tanácsadásnak) végre fel tudtam tenni arra a bizonyos i betűre a pontot.:-) Ma már saját vállalkozásom sikerességén dolgozom, mely meghozta számomra a szabadságot és a felelősséget, melyet nem tehernek élek meg, hanem büszkén vállalok. Bármit is hoz számomra a jövő, úgy érzem, hogy ezzel a döntésemmel nyertem, mert túlléptem önmagamon.

Mindezzel párhuzamosan végzős voltam az egyetemen, és Zita mintegy "külső konzulensként" támogatta szakdolgozatom sikerességét.

Az elmúlt években több „segítőt” is küldött mellém a Jóisten (van, aki sorsnak nevezi). Ezek közül ez emberek közül az egyik Zita. Nehéz szavakkal kifejezni azt a Hálát, amit mindezért érzek. Zita személyisége, tapasztalata, lénye maga a Hitelesség. Szívből ajánlom Őt Mindenkinek, aki változtatni szeretne. Számomra egy meghatározó könyvből idézve zárom gondolataimat, mondok köszönetet:
„És Te is itt vagy. Itt vagy! A szent jelenben. Nem tudlak meggyógyítani Téged – mint ahogy senki mást sem –, de ünnepelhetem a döntésedet, hogy lebontod a tudatodban lévő börtönt, tégláról téglára. Nem tudod megváltoztatni, ami történt, nem tudod megváltoztatni azt, amit tettél, vagy amit tettek veled. De eldöntheted azt, hogyan élsz most. Drágám, dönthetsz úgy, hogy szabad leszel.” (Edith Eva Eger: A DÖNTÉS)
Juhász Judit

Juhász Judit

„Zita... Ha egy szóval kellene jellemeznem, azt mondanám, Ő egy szivárvány. Vagy a Nap. De mindenképpen valamilyen égi jelenség, ami utat mutat nekünk a sötétben. Mindig figyel, mindig van véleménye, mindig van tanácsa, személyes tapasztalata. Maga a hitelesség. Egy korábbi életszakaszomból ismertem Őt, és mikor úgy éreztem, professzionális támogatásra van szükségem, azonnal tudtam kihez forduljak.

Először „csak” karriertanácsokért mentem hozzá, hiszen szakmai hozzáértése vitathatatlan, aztán valami sokkal többet kaptam, egy új életszemléletet és a legnagyobb ajándékot, hogy sokkal közelebb vagyok önmagamhoz. Azt gondolom, mindenkinek, aki úton van jár egy ”Zita”, hogy teljesebb életet élhessen. Hálás vagyok, hogy én már rátaláltam.

Ezúton is köszönöm, hogy velem vagy.”
Kelemen Henriett

Kelemen Henriett

Amikor először találkoztam Zitával egy közös ismerősünk szülinapján, olyan érzésem volt, mintha már évek óta ismernénk egymást. Akármit mondtam, ő pontosan értette. Engem értett. Így nem volt kérdés, hogy hozzá fordulok, amint tanácsra lesz szükségem.

3 hónapja fejeztük be a közös munkát és annyi minden történt azóta, hogy sokkal többnek tűnik ez az idő. Szakítottam az akkori barátommal, a baráti köröm is teljesen lecserélődött, a karrierem elkezdett rohamosan ívelni felfele, közben új párkapcsolatom lett; és ami a legfontosabb: érzem, hogy én irányítom az életemet.

Mert Zita segített magamat is jobban megismerni, rájönni arra, hogy igazából mire is vágyom (nem materiális szempontból). Talán ezt a legnehezebb: saját magunkat reálisan látni. Másokat mindig sokkal-sokkal könnyebb. Így magam sem értettem, miért voltam kicsit „leülve”. Miért nem mentem előre ezerrel, mint máskor. Pillanatok alatt kiszúrta Zita a korlátaimat, amik visszatartottak és elkezdtük leépíteni őket.
Tengerdi Dóra

Tengerdi Dóra

Zita maga a Nap, az Inspiráció, az Energia. Egy jelenség. Egy jelenség, aki látja az embereket kívül-belül. Zita az évek során tudásával, élettapasztalatával, tanácsaival, kedvességével hozzájárult mindahhoz, aki most vagyok. :)

De kezdeném az elejéről: gyakornokként dolgoztam a csapatában 2014-ben. Mindig érezte, hogy kit, hogyan érdemes motiválni, mentorálni. Nem volt egyszerű dolga, hiszen – természetesen – mindnyájan különbözőek voltunk, azonban egyáltalán nem okozott neki gondot, hogy csapattá formáljon minket - így aztán nekünk sem okozott gondot a csapatmunka. Sőt! Zita által segítettük és motiváltuk egymást, kis családdá alakultunk.

Pár évvel később úgy alakult, hogy segítségre, tanácsokra volt szükségem, az utamat kerestem. Zita egy számomra teljesen új életszemléletet adott át, kíváncsivá váltam magammal szemben, elkezdtem megismerni önmagam, illetve ami a legfontosabb, ráléptem önmagam elfogadásának útjára.

Köszönöm Zita, hogy rátereltél erre az útra.
Csikós Tamás

Csikós Tamás

"Pont egy évvel ezelőtt zártunk le egy mentorálási folyamatot Zitával, aminek az volt a célja, hogy segítsen nekem megtalálni azt, amivel valóban foglalkozni szeretnék. A megtalálni, majd elindulni a megvalósításban. Egy év telt el azóta és ebben az egy évben több pozitív változás történt az életemben, mint előtte jó pár évig összesen. Zita biztató támogatása és szemfelnyitó kérdései segítettek megalapozni ezeket a változásokat. Jó szívvel ajánlom Zitát bárkinek, aki az útját, célját, hivatását keresi. Bárkinek, aki szeretne erőt és inspirációt meríteni Zita kedves és őszinte személyiségéből, hogy megtalálja az útját önmagához."
Deák Ferenc István

Deák Ferenc István

"Nem sok olyan ember van az életemben akitől többet kaptam, tanultam mint Zitától. Sokszor még saját magamnál is jobban ismer és lát engem és egészen biztos vagyok benne, hogy ezzel az Istentől kapott talentumával (hogy kegyetlenül érzi az embereket) nem csak nekem tudott segíteni, hanem lehet, hogy neked is tud majd. Nem csak azért ajánlom őt mert szeretem és 12 éve az egyik legjobb barátom, de a hiperracionális agyammal is meg vagyok győzödve róla, hogy ha a lelked dolgairól beszélgetnél valakivel, akkor ő fog tudni neked adni."
Kummer Ágnes

Kummer Ágnes

Biztosan te is érezted már úgy, hogy innen menned kell, de azt nem, hova tart utad. Persze vannak érzéseid és gondolataid is, alapanyagaid vannak, de nem tudod eldönteni, hogy ebből milyen fogás lenne a legfinomabb. Szükséged van egy mesterszakácsra, aki odafigyelése és szakértelme révén meglátja, hogy mi hiányzik az összetevőid közül, majd segít megtalálni egy rejtett fiókod legmélyén a hiányzó alkotót. Közben arra is ügyel, nehogy valamiből túl sokat vagy túl keveset használj és elrontsd ételed. Fontos, hogy jobb szakács te szeretnél lenni, így neked kell csinálnod mindent, ő csak segít, éppen olyan mértékben amennyire szükséged van rá. A közös főzés eredményeként pedig elkészül a kedvenc ételed és már csak rajtad áll, hogyan fogsz neki. Én még éppen csak elkezdtem megízlelni, de azt már tudom, hogy nagyon finomat főztunk, és ezt köszönöm neked, Zita!
Huszárik Szilvia

Huszárik Szilvia

Ott ültem egy asztal körül, számomra ismeretlen nőkkel együtt. Óvatosan figyeltem mindenkit, amit mindig is szerettem csinálni. Sorban haladtam az arcok megfigyelésével, némelyiknél elidőztem, mert valami ismerős érzés kerített hatalmába. Mikor mindegyiket feltérképeztem volt egy, pontosan velem szemben, amelyik lekötötte extrán a figyelmemet. Lopva néztem és minden alkalommal más volt ez az arc! Nagyon érdekelt a nap is sütött rá és én nem tudtam megmondani, miért is vonzotta ennyire a tekintetemet. Kerestem a választ magamban, de semmi! Arra gondoltam, milyen jó is lenne, ha azokat a lélekig hatoló szemeit lehunyná az a nő és én jó alaposan megfigyelhetném, mi az ami miatt, ennyire érdekes számomra! Erre a gondolatomra az arc tulajdonosa egyből reagált és lehunyta a szemeit. Végre, gondoltam magamban és éhesen tanulmányozni kezdtem az idegen arcot, ami annyira kíváncsivá tett! És ahogy kutattam, akkor már magamban is, egyszercsak mosolyra húzódott a szája és az arc sugározva a napsütéstől szavak nélkül üzent! Egyből tudtam, hogy van nála valami, amire nekem szükségem van. Valami, ami nekem az Onmagamhoz vezető úton, táplálékként szolgál majd! Az esemény végén már azt is megtudtam, hogy az arcot Zitának hívják! Azóta is táplál szüntelenül és én ma már nagyon közel vagyok Önmagamhoz, talán azt is kijelenthetem bátran szeretem Magam. Tudtam, hogy ott van nála... és Ő nekem ajándékozta az élet legnagyobb hatalmát, Önmagamat.
Pálmai Viktor

Pálmai Viktor

"A 2017-es év során elhatároztam, hogy szeretnék kimozdulni arról az üzleti holtpontról, ahová jutottam. Ez nem sikertelenséget jelentett, hanem egyfajta "libikókát". Többször is elrugaszkodtam, hogy egy magasabb szakmai (és ezzel együtt egzisztenciális) szinte jussak, de mindig visszaestem oda, ahonnan indultam. Azelőtt csak akkor fordultam coach-hoz, amikor mélyponton voltam és onnan kellett kirángatni. Eldöntöttem, hogy kipróbálom, milyen a coaching akkor, amikor nem magam alatt vagyok. Zitával 2017 augusztusában hozott össze a véletlen, egy céges HR felmérés keretében. Elsőre is szimpatikus, pozitív kisugárzású egyéniség. Rövid hezitálás és egy ismerkedő beszélgetés után eldöntöttem, hogy megkérem, foglalkozzon velem.

Nem bántam meg! 50 évesen, sok-sok év üzletkötői és vezetői tapsztalattal a hátam mögött, olyan dolgokat mutatott meg saját magamban, amelyek eddig is bennem voltak, de kellő önfegyelemmel elnyomtam, vagy tudomásul sem vettem azokat. Márpedig, ha az ember "saját maga ellen" is dolgozik, az rettentő sok energiát visz el az életéből... Szóval, elmondhatom, hogy elindított bennem egy olyan folyamatot, hogy energiámat és képességeimet a saját boldogságom és sikerességem elérésének szolgálatába tudjam állítani. Ez az az első 4 hónap eredménye. Hogy, hol lesz a vége, nem tudom...

Zitát őszintén tudom ajánlani mindenkinek, aki nem arra kíváncsi, hogy hogyan tudja még nagyobb hatékonysággal kizsákmányolni saját magát (hogy utána még jobban kiégjen), hanem inkább azoknak, akik arra törekszenek, hogy hogyan tudják életükben, munkájukban azt az egyensúlyt megteremteni, amit Boldogságnak hívnak!"
Kozma Balázs

Kozma Balázs

"Megszoktam, hogy a mentorok értenek az emberekhez, Zita azonban érez az ember nyelvén. Introvertált ember lévén számomra szokatlan volt, hogy a közös munka során rendkívül mély szakmai és emberi kapcsolódás alakult ki nagyon rövid idő alatt. Zita mosolya és közvetlensége mögött szinte süt az a rengeteg év szakmai tapasztalat és emberismeret, amellyel rendkívül precízen operált a mentorálás során. Heti találkozóinkon Zita rendkívül érzékenyen, egyszersmind nagyon direkt módon vezetett rá a munka során megélt elakadásaimra: úgy éreztem, nem tűri a mellébeszélést, és minden erejével azon van, hogy láthassam, hol vannak azon emberi korlátaim, amelyeket sokszor magamnak sem merek beismerni. Kinek ajánlom Zitát? Csak azoknak, akik fejlődni szeretnének, azonban ennek során belátják, hogy a külső fejlődés mindig a belső határok átlépésével kezdődik, és ezért cserébe hajlandóak a külső kihívások mellett saját magukkal is szembenézni."
Kaszás Zsófia

Kaszás Zsófia

"Zita nem fogja megmondani neked, hogy milyen munkát kellene végezned. Zita megismer, megért, és kézenfog. Segít magadhoz hűnek maradnod. Teszi mindezt olyan könnyedséggel, természetességgel és szakértelemmel, hogy csak utólag jössz rá, hogy mi is történt akkor abban az egy órában, amikor beszélgettél vele."
Hevér Tamás

Hevér Tamás

"2016 őszén jutottam el karrier utamban arra a pontra, amikor multinacionális vállalatoknál vezetőként eltöltött 12 év után úgy éreztem, kissé kiégtem, és talán eljött az ideje egy fordulatnak, új lendület, motiváció gyűjtésének. Ekkor volt szerencsém Zitát megismerni, épp egy olyan időszakban, amikor eddigi pályafutásom során a legnagyobb szükségem volt arra, hogy valaki, – akiben maximálisan megbízhatok, mind emberileg, mind szakmailag – „megfogja a kezem” és rávezessen engem az utamra, megmutassa, mire vagyok képes, lecsillapítsa a bennem tomboló vihart. Ehhez első körben önmagamat kell megismerjem, önmagamhoz kell hűséges legyek.

Zita megdöbbentő szenvedéllyel fogott velem a közös munkába, azt gyakorlatilag közös missziónkként kezelve. Addigi kiemelkedő szakmai tapasztalatainak, és azáltal kialakult, elmélyült emberismeretének köszönhetően már az első beszélgetés alkalmával azt éreztem belém lát, képes volt igen hamar, klisék helyett személyre szabott tanácsokkal ellátni. Nem kérdés, hogy mindenki csak magán képes segíteni, de fel lehet gyorsítani a folyamatot, és Zita ezt el is érte. Mint, ahogy azt is, hogy felismerjem, a valódi mérce, hogy önmagam legyek, és normális az is, ha néha nem találom a helyemet életem egy területén. Hatalmas lépés volt számomra, hogy az addigi mindennapos rohanás közepette képes volt valaki megállítani egy perce, és segített meghallani mi az, ami engem valójában hív. Hiszen a lehetőség először bennünk születik meg, egy olyan további úton történő elindulás felé, ami minden szempontból ideális.

Beszélgetéseink során megtanultam örülni annak, amim van, hálásnak lenni azért, ahol tartok, nem pedig a hiányra figyelni, görcs és akarás nélkül bízni a haladásban, és az élet megadja azt, ami jár. Megtanultam azt is, kinek, mikor adjak magamból. Zita gondolatai, melyeket immáron a gyakorlatban hasznosítok, leírhatatlanul sokat segítettek abban, hogy bizalommal legyek a jövőmet illetően, és megnyugvással, hittel töltenek el a mindennapokban, hozzájárulnak, hogy én magam is adhassak a körülöttem lévőknek, ami az eddigieknél is jobb vezetővé, emberré tesz."
Hegyi Kitti

Hegyi Kitti

"Évek óta kerestem valamit, valahol. Emberekkel foglalkozom, vállalkozó vagyok, és rengeteg lehetőségem adódott mindig is tanácsot, véleményt kikérni; de tipikusan azok közé tartozom, akik megérzés alapján választanak. Zitát választottam (évekig kerestem), aki hónapok alatt ébresztette fel bennem a magam iránti kíváncsiságom, a keresésem önmagam felé irányította, és hatalmas változásokat eszközölt az életemben. A munkámban, a magánéletemben olyan új utakat fedeztem fel, ami új irányokba sodort, amit előtte el sem tudtam képzelni. A Zitával való folyamatos munka eredménye az, ahol most tartok, és a munka önmagamon. A türelem, a kellemes nyugalom, az odafigyelés és a célzott feladatok, vezetés, építő gondolatok, amiket kaptam Tőled mindig a legjobb pillanatokban! Immár lassan 2 év után kedves Zita, szeretném megköszönni a csodálatos mosolyoddal körülvéve a rengeteg belém fektetett energiád! Az eredmény: a saját életem képes vagyok vezetni, új utakat és még nagyobbakat tervezni; fantasztikus új kapcsolatokra tettem szert ez idő alatt, amik előrébb vittek; új értelmet nyert számomra a hatékonyság, a fókuszom a megfelelő helyre került és most érzem azt, hogy egy rakéta üzemmódba érkeztem! :)"
Boda Eszter

Boda Eszter

"Zita egyike azon vezetőknek, aki inspiráló mentorként is támogatja a csapatát. Örömmel tölt el, hogy négy évig együtt dolgozhattam Zitával a Trenkwalder-nél. Magasabb szintre emelte, és folyamatosan fejlesztette a munkaerő-közvetítési folyamatokat. Számos újítást vezetett be, remek csapatot és munkahelyi környezetet teremtett. Bármennyire is elfoglalt volt, minden esetben számíthattunk kedves, motiváló szavaira. Szakmai és személyes oldalon egyaránt nagyon sokat köszönhetek Zitának! Hozzá hasonló kollégát, vezetőt kívánok mindenkinek."

 

Minden Jog Fenntartva - 2017 - Polgár Zita